Ada soğanı, daha çok güney Anadolu’da yetişen bir bitkidir. Deniz kıyısına yakın kesimlerde daha yoğun olarak yetişmektedir. Ada soğanı Lati...
Ada soğanı, daha çok güney Anadolu’da yetişen bir bitkidir. Deniz kıyısına yakın kesimlerde daha yoğun olarak yetişmektedir. Ada soğanı Latincesi scilla maritima dır. Adasoğanı çiçeği beyaz renkte ve yıldız şeklindedir. Ada soğanı bel fıtığı için şifalı bir etkiye sahiptir. Ayrıca ada soğanı boyun fıtığı için de pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Ada soğanı faydaları arasında en çok bilineni fıtık için olan faydasıdır.
Bu otun harici kullanımlarda pek çok faydası vardır. Ancak kesinlikle taze olarak kullanılmamalıdır. Çünkü zehirli bir bitkidir ve on gram ada soğanı bin insanı öldürebilmektedir. Çeşitli yağlarla karıştırılarak ve bilinçli olarak kullanılmalıdır. Ada soğanı bitkisi orta kısmı dilimlenerek kurutulmalı ve parçalanarak toz halinde kullanılmalıdır. Yazacağımız ada soğanı faydaları konusundan önce bu konunun daha önemli olduğunu lütfen unutmayın. Kullanım açısından en uygun olanı kurutulmuş ve toz halinde aktarlardan temin etmektir.
Ada Soğanı Faydaları
- Vücutta iltihap oluşumunun önüne geçer ayrıca vücutta iltihap mevcutsa azaltmak için faydalıdır.
- Ada soğanı sirkesi vücuda zindelik katar ve vücudu hastalıklara karşı korur.
- Siğil ve sivilce bulunan bölgelere sürülerek uygulandığı zaman kurutucu özelliği bulunmaktadır.
- Ada soğanı bitkisi kalbe güç verir, kalp yetmezliğini en aza indirir ve kan dolaşımını düzene katar.
- Hamur ve su ile pişirilerek tüketilirse nefes darlığına karşı iyi gelmektedir.
- Ada soğanı, çam sakızı ve zeytinyağını karıştırarak elde edeceğiniz kremi tüy çıkmasını istediğiniz bölgeye sürerek kullanabilirsiniz. Tüy ve sakal çıkarmak için şifalı bitkidir.
- Dağlık bölgelerde evlerin kapısına akrep, yılan ve zehirli hayvanların girmesini önlemek için asılmaktadır.
- Balgam ve idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.
- Ada soğanı bitkisi eklem ağrılarını hafifletici etkisi bulunmaktadır.
- Saçkıran için ada soğanı kullanılabilmektedir. Düzenli kullanımında sorunlu bölgede saç çıkarıcı etkisi de vardır. Kurutularak toz haline getirilmiş soğanı bal ile karıştırarak saç kıran bulunan bölgeye uygulayabilirsiniz.
- Kökünün saçak kısımlarını sirke ile döverek elde edeceğiniz krem cüzzam yaraları için şifalıdır.
- Dövülmüş tohumlarını bal ile karıştırarak tüketirseniz sindirim sisteminizi düzene sokar.
- Ada soğanı bitkisi romatizma bulunan bölgelere kökleri sürülerek kullanılabilmektedir. Küçük çaplı bir yanma etkisi bulunacaktır ancak ağrılarınızı dindirecektir.
- Adasoğanı diz ağrısı için şifalıdır.
- Bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar ve idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
- Vücutta ağrıyan bölgelere kullanarak ağrılarınızı dindirebilirsiniz.
- Kalp sağlığı için çok faydalıdır. Kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca bir çok kalp ilacında ada soğanı kullanılmaktadır.
- Nefes darlığına iyi gelmesi ada soğanı faydaları arasındadır.
Bel Ve Boyun Fıtığı İçin Ada Soğanı Kremi
Ada soğanı boyun fıtığı için çok etkili bir şifalı bitkidir. Ada soğanını temizce yıkayarak ( eğer evde sirke varsa sirke ile dezenfekte etmeniz daha güzel olacaktır) mutfak robotu ile iyice parçalayın. Bu işlemler sırasında eldiven kullanmayı unutmayın çünkü aşırı derecede bir kaşıntıya sebep olacaktır. Çektiğiniz ada soğanlarını zeytinyağı ile karıştırarak bir cam kavanoza ekleyin ve zeytinyağının üç parmak üste olmasını sağlayacak kadar zeytinyağı ekleyin. Ardından bu karışı üç hafta boyunca güneş almayan serin bir yerde muhafaza altına alın. Eğer bu şekilde saklayacak bir yeriniz yoksa buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kesinlikle buzluk kısmına atmayın.
Hazırladığınız karışımı ağrıyan ve bel fıtığı yada boyun fıtığı bulunan bölgeye günde sadece bir kez uyguluyorsunuz. Krem gibi sürerek uygulayabilirsiniz. İlk kullanımdan itibaren fıtık bulunan bölgedeki ağrılar dinmekte ve düzenli kullanımda ise ada soğanı fıtık problemini tamamen ortadan kaldırmaktadır.
Ada Soğanı Nasıl Kullanılır?
Ada soğanının kökü taze olarak topraktan çıkarıldıktan sonra temizce yıkanarak hamur ile sıvanır ve tandır yada bir fırında pişirilir. Daha sonra kabukları soyularak iki parçaya bölünür. Bölünen parçalar ipliğe dizilerek yada uygun bir yerde kurumaya bırakılır. Son işlem olarak da kuruyan soğanlar dövülerek toz haline getirilir.
Bu aşamadan sonra çeşitli bitki ve yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.
Ada Soğanı Nerede Satılır Ve Fiyatı
Yetiştirme bölgesi olarak ülkemizde daha çok güney Anadolu bölgesinde kolaylıkla bulunmaktadır. Arcak bu soğanın kurutulmuş bölümleri kullanıldığı için tüm aktarlarda uygun fiyatlara satılmaktadır.
Ada Soğanı Zararları
Taze ada soğanı zehirli ve acıdır. Bu sebeple kurutularak tüketilmesi daha uygundur. Ancak kuru olarak tüketildiğinde dahi dikkatli olunmalıdır.
Bilinçsiz kullanımı kusma, bulantı, ishal problemlerine neden olabilmektedir.
Böbrek hastaları kullanmamalıdır. Sebebi ise böbrek taşlarını tetikleyerek sancılara neden olabilmesidir.