Keş Nedir? Nasıl Yapılır? Yoğurt Kurusu Faydaları

Keş, yoğurdun süzülerek uzun süre saklanmaya uygun hale getirmek için kurutulmasıdır. Bölgelere göre çeşitli isimlerle anılmaktadır. Keş, ku...

Keş, yoğurdun süzülerek uzun süre saklanmaya uygun hale getirmek için kurutulmasıdır. Bölgelere göre çeşitli isimlerle anılmaktadır. Keş, kurut, katık keşi, keş peyniri, kurutulmuş yoğurt ve yoğurt kurusu isimleriyle de bilinmektedir. Orta Asya Türkleri tarafından uzun göç zamanlarında ve savaş dönemlerinde, saklanması kolay ve besleyici bir katık türü olduğundan yoğun olarak yapıldığı bilinmektedir. Tatarlar tarafından da yapılır ve Qurut olarak bilinir.

Halen Bolu yöresinde yapılan bir kurutmadır. Peynir gibi tüketilebildiği gibi su eklenerek yoğurt yada ayran olarak da tüketilmektedir.  Ayrıca içine katılan katkı maddeleri ile ıslatılarak çorba olarak da tüketilebilmektedir.

Keş Peyniri-Kurut Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

– 20 kilo az yağlı yada yağsız yoğurt. (Miktarı tüketebileceğiniz kadar ayarlayın)

– Süzmek için bir bez torba yada tülbent.

Yoğurt Kurusu Nasıl Yapılır? Keş Yapımı

Keş yapımında ilk ve en önemli aşama yoğurdun süzülmesi aşamasıdır. Yoğurdunuzu bir tülbent yada bez torbaya katarak iyice süzün, tülbendi hafif bir yüksekliğe asarsanız süzme işlemi daha rahat olur. Suyunun iyice çıktığına emin olduktan sonra bir kap içerisinde üzerine tay yada ağır bir cisim konularak 2 gün daha tam süzme işlemi yapılır. Artık yoğurdunuz yumuşak bir peynir kıvamı alacaktır. Geriye üç ile beş kilo arasında bir süzme yoğurt kalacaktır. Bu noktaya kadar yapılan işlem normal süzme yoğurt yapma işlemiyle aynıdır. Elde ettiğiniz süzme yoğurdu bir tepsi üzerine sererek üzerine biraz kaya tuzu ekleyerek yoğurun. Tuz kullanmak istemeyebilirsiniz ancak tuz yoğurdun ömrünü uzatacaktır. Son olarak yoğurdu köfte büyüklüğünde yaparak tepsi üzerine dizin ve kuruması için güneşe alın. Eğer toz gelme ihtimali varsa üzerini bir tülbentle kapatabilirsiniz. Eğer toz olmayan bir ortamda iseniz direk güneş ışığı alması daha iyidir. Kuruma işlemi bitince keş yapımı tamamdır. Yoğurt kurusu yapmak işte bu kadar kolay.

Keş Peyniri Faydaları – Kurutulmuş Yoğurt Faydaları

  • Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
  • Özellikle bağırsak enfeksiyonuna sebep olan zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Vücudun daha dirençli ve hastalıklara karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
  • Kış hastalıklarından koruması keş peyniri faydaları arasındadır.
  • Dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
  • Özellikle yorgunluk sebebiyle ortaya çıkan göz rahatsızlıklarının önüne geçmektedir.
  • Cildi nemlendirir ve ölü hücrelerin kaybolmasını sağlar

Keş Peyniri- Yoğurt Kurusu Nasıl Kullanılır?

Ürdün bölgesinde mesnef ismi verilen bir pilav türü için etler keş ile pişirilir ve bu pilavın yanında sos olarak hazırlanan yoğurt kurusu servis edilir. Sizde eğer sos seviyorsanız, makarnalarınızın yanına yaptığınız sosların içerisine rendeleyerek ekleyebilirsiniz.

Kahvaltı zevkiniz fazla ise ve farklı bir tat arıyorsanız keş’i tereyağı ile kızartarak değişik ve hoş bir tat elde edebilirsiniz.

Dilerseniz köfte benzeri bir karışımda yapabilirsiniz. Keş, un ve yumurta karışımını kızartarak hazırlayabilirsiniz.

Keşlerinizi rendeleyerek tereyağı ile kızartarak erişte üzerine dökebilirsiniz. Keş peyniri kızartması ile güzel bir tat yakalayacağınıza eminiz.

Keş kullananlar en çok tuz oranından şikâyet etmektedirler. Siz kendiniz hazırlayacağınız için tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak tuzun keşin raf ömrünü uzattığını unutmayın ve az tuz ekleyecekseniz keş miktarını azaltırsanız daha iyi olur. İsterseniz tatlandırmak için kekik, adaçayı yada biberi eklemesi yapabilirsiniz.

Kurut – Keş Peyniri Nerede Satılır?

İnternette günlük tüketim de dahil olmak üzere bir çok ürünü taze olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca peynir satışı yapan işyerlerinde ve bir çok semt pazarında keş peyniri satılmaktadır. Yapımı oldukça basit olduğundan evde kendiniz yapabilirsiniz. Daha önceden tarifini verdiğimiz Ev Yapımı Yoğurt Tarifi ile kendinizi sağlıklı ve temiz bir yoğurt kurusu yapabilirsiniz. Keş peyniri fiyat olarak normal peynire göre pahalıdır. Yoğurdu süzerek azalttığınız için fiyatı da biraz yukarı çıkmaktadır.

Ad

alıç çayı,1,alıç çayı faydaları,1,avakado,1,ayva yaprağı çayı,1,Bitkisel Tedaviler,5,bitkisel-caylar,10,bitkisel-tedaviler,1,bitkisel-yaglar,7,camu camu meyvesi,1,ceviz kabuğu ile saç sağlığı,1,Ceviz Kabuğunun Faydaları,1,ceviz kabuğunun sağlık yararları ceviz kabuğu ile cilt sağlığı,1,çiğ kestane faydaları,1,çörek otu,1,defne yağı,1,Doğal Tarifler,5,feslegen,1,gilaburu,1,hibiskus çayı,1,kaldirik otu,1,karanfil,1,keçi boynuzu,1,keçi boynuzu özü,1,kekik yağı,1,kekik yağının cilde faydaları,1,kekik yağının faydaları,1,kekik yağının saça faydaları,1,kekikyağı nasıl yapılır,1,kemik suyu,1,kestanenin faydalari,1,keş peyniri,1,kırmızı pancar,1,Kırmızı Pancar suyu,1,kurut,1,narın faydaları,1,nasil-yapilir,12,nohut,1,öksürük kuru öksürük,1,papatya çayı,1,papaya,1,pratik-tarifler,13,sade yağ,1,sarımsak kurusu,1,sifali-bitkiler,38,süt reçeli,1,Şerbetçi otu çayı Şerbetçi otu yağı,1,Şerbetçi otu çayı faydaları,1,Şerbetçi otu çayı nasıl yapılır,1,Şerbetçi otu çayı yan etkileri,1,turpun faydaları,1,uçkun,1,üzerlik tohumu,1,üzüm çekirdeği yağı,1,yaban mersini,1,yayla muzu,1,yeşil çay,1,zencefil,1,
ltr
item
Organik Zamanı: Keş Nedir? Nasıl Yapılır? Yoğurt Kurusu Faydaları
Keş Nedir? Nasıl Yapılır? Yoğurt Kurusu Faydaları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ1Zsr6TsEdbUlWYqiI2F3KJKYuJHG2HM4rJVqTgtITyCWHZhTTiG9OcGzm75AZPCRZhKkKiW6Jft0L5ylfOe55PmdTAcmBsLgA8UtchBOBfp4ZrFpRtiFYZ86-cmxm8N4XiITBQcbdI4NqiGvGM2ZySv43FpQtGDmo4Oud6e95XTKVmekMf_83KIu/s16000/ke%C5%9F%20peyniri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ1Zsr6TsEdbUlWYqiI2F3KJKYuJHG2HM4rJVqTgtITyCWHZhTTiG9OcGzm75AZPCRZhKkKiW6Jft0L5ylfOe55PmdTAcmBsLgA8UtchBOBfp4ZrFpRtiFYZ86-cmxm8N4XiITBQcbdI4NqiGvGM2ZySv43FpQtGDmo4Oud6e95XTKVmekMf_83KIu/s72-c/ke%C5%9F%20peyniri.jpg
Organik Zamanı
https://www.organikzamani.com/2022/12/kes-nedir-nasil-yapilir-yogurt-kurusu-.html
https://www.organikzamani.com/
https://www.organikzamani.com/
https://www.organikzamani.com/2022/12/kes-nedir-nasil-yapilir-yogurt-kurusu-.html
true
8421608157179469680
UTF-8
Tüm Gönderiler Yüklendi Herhangi Bir Gönderi Bulunamadı TÜMÜNÜ GÖR Yazıyı Oku Reply Cancel reply Delete By Ana Sayfa PAGES Yazı View All Bunlarda İlginizi Çekebilir LABEL ARCHIVE Arama TÜM YAZILAR Not found any post match with your request Ana Sayfaya Dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content