Sadeyağ, işlenmiş ürünlerin hayatımızın her alanına girdiği bu günlerde, gerçek bir damak zevki ve sağlıklı bir beslenme için tüm mutfaklard...
Sadeyağ, işlenmiş ürünlerin hayatımızın her alanına girdiği bu günlerde, gerçek bir damak zevki ve sağlıklı bir beslenme için tüm mutfaklarda bulunması gereken organik ve doğal bir yağ çeşididir. Sade yağın faydaları diğer yağ çeşitlere göre daha fazladır ve en önemlisi vücuda zararlı etkisi yok denecek kadar azdır.
Tarihi çok eskilere dayanan bu yağ, Ghee yağı olarak da bilinmektedir. İsminin Ghee yağı olması size yabancı bir kültürün ürünü olduğu hissi vermesin. Osmanlı’da bu yağa ‘revgen-i sade’ ismi verilmekteydi. Türkçe olarak ise sadeyağ olarak adlandırılmaktadır. Bangladeş, Pakistan ve Hindistan bölgelerinde yüzyıllardır bilinen ve bu yörelerin mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir yağdır. Lezzeti ile her zaman adından söz ettirmiş Osmanlı saray yemeklerinde de sade yağ kendine her zaman yer bulmuştur.Sadeyağ ismi gibi saf ve doğal bir yağdır. Tereyağında %10 veya 20 oranında su bulunurken sade yağda su bulunmamaktadır. Tereyağında %85 oranında yağ mevcutken sadeyağda bu oran %99 civarındadır. Birçok ülkenin mutfaklarının vazgeçilmesi olması ve size önermemizde bu yağın saf oluşundan gelmektedir.
Bu kadar özelliğinin bulunması sadeyağın yapımını zorlaştırmamaktadır. Merak etmeyin yapımı gerçekten kolaydır. Hadi başlayalım.
Sadeyağ Tarifi
Yapım için size lazım olan tek şey tuzsuz tereyağıdır. ( Kullanacağınız tereyağının organik ve gerçek tereyağı olmasına özen gösterin.)
Kullanabileceğiniz miktarda tereyağını tencere içerisine ilave ederek kısık ateşte erimesini sağlayın. Bu sırada yağın yanmamasına dikkat edin ve sürekli olarak karıştırın. Yarım saat boyunca bu işleme devam edin. Kaynama başladığı zaman köpürmelerde oluşacaktır. Kaşık yardımıyla bu köpükleri sürekle olarak alın. Bu köpük tereyağının doymuş yağ içeren kısmıdır ve sadeyağ elde etmek için mutlaka ayıklanmalıdır. Köpük oluşumu bitene kadar aynı işlemleri yapın. Bir müddet sonra yağın şeffaf bir görüntü aldığını göreceksiniz. Son aşamada yağınızı süzerek tortulardan arınmasını sağlayın. Cam kavanozların içerisine ekleyerek ghee yağını bir yıl boyunca saklayabilirsiniz. Raf ömrü oldukça uzundur. Sadeyağ yapımı işte bu kadar kolay.
Neredeyse bir yıl rahatça saklayabileceğiniz bir yağdır. Kavanoz içerisine doldurarak buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz.
Sadeyağ hazırlarken koyun tereyağı kullanınız. Ayrıca ayrandan elde edilen tereyağı ile yaparsanız tadı daha lezzetli olacaktır.
Tarihi bu kadar eskilere dayanan sade yağın faydaları da saymakla bitmez diyebiliriz.
Sade Yağın Faydaları
- Hastalıklara karşı vücudu korur.
- Vücut direncini arttırır.
- Hafızayı güçlendirir.
- Cildi besler.
- İçeriğinde A, D, K ve E vitaminleri bulunmaktadır.
- Göz kuruluğu için şifalıdır.
- Ayak çatlakları için krem gibi sürülerek kullanılabilmektedir.
- Kolesterolü düşürücü olması sade yağın faydaları arasındadır.
- Sindirime yardımcıdır.
- Laktoz ve oksitlenmiş kolesterol içermediğinden daha sağlıklıdır.
- Zayıflamaya yardımcı bir yağdır.
- 200 dereceye kadar özelliğini korumaktadır. Bu özelliği sayesinde kızartma ve fırın yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
- Dokuları yenileyici özelliği bulunmaktadır.
- Hazmı düzenlemektedir.
- Sinir dokusunu ve kemik iliğini geliştirici faydası bulunmaktadır.
- Hamile kalması destekleyici olması sade yağın faydaları arasındadır.
- Zekayı geliştirmektedir.
- Karaciğerin çalışmasını olumlu yönde etkilemektedir.
- Yapım aşamasındaki arıtma sayesinde süt ürünlerine alerjisi bulunanlar tarafından da kullanılacak bir özellik almaktadır.
- Vücutta toplanmadan enerji olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple sporcular tarafından kullanılması önerilmektedir.
- Zayıflamayı destekleyici bir yağdır.