Sirke kıymetini bilenlerin her daim mutfaklarında bulundurduğu kimi zaman yemeklere lezzet katan, kimi zaman mükemmel bir temizlik aracı ol...
Sirke kıymetini bilenlerin her daim mutfaklarında bulundurduğu kimi zaman yemeklere lezzet katan, kimi zaman mükemmel bir temizlik aracı olan kimi zaman ise cildinize ve saçlarınıza mükemmel katkılar sağlayan doğanın bize sunduğu mucizelerden biridir. Zeytin ise kansızlıktan kansere kadar birçok hastalığa şifa olurken zeytin çekirdeğinin sindirim sistemini düzenlemek, kabızlık ve basura iyi gelmek gibi birçok faydası bulunmaktadır.
Zeytin sirkesi birçok kişi tarafından henüz bilinmeyen bir sirke türü diyebiliriz. Ancak bilmeniz gereken zeytin sirkesinin yüzyıllardır özellikle Osmanlı mutfağında kullanılan bir lezzet olduğu. Değişik bir tat arayanlar ve zeytin ile sirkenin şifasını bir arada yakalamak isteyenler için zeytin sirkesi tarifini yapılışı ile birlikte anlatacağız. Peki, zeytin sirkesi nasıl yapılır? Aslında tüm sirkelerin tarifi aynıdır. Önemli olan sirkeye ekleyeceğiniz malzemelerin miktarı kimi zaman ise hazırlanmasıdır.
Şimdi ev yapımı zeytin sirkesi tarifimize geçebiliriz.
Zeytin Sirkesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1kg yeşil zeytin
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı turşu tuzu
1 yemek kaşığı nohut
1 çay bardağı sirke
Yeteri kadar su. Hazır su olursa daha iyi olur.
Not: Bizim vermiş olduğumuz malzemeler orta ölçüde bir zeytin sirkesi hazırlama üzerine verilmiştir. Kullanacağınız zeytin sirkesi miktarına göre malzemeleri arttıra bilir yâda azaltabilirsiniz. Ölçüleri ayarlarken bizim vermiş olduğumuz tarifler kadar azaltıp çoğaltın. Bu daha sağlıklı sirke kurmanızı sağlayacaktır.
Zeytin Sirkesi Yapımı
İlk işlem olarak zeytinlerin kırılması gerekmektedir. Bu işlem ile zeytin özünü daha rahat bırakmaktadır. Zeytinleri kırarken çekirdekleri ile beraber kırarsanız zeytin çekirdeklerinin özününde sirkeye katılmasını sağlar ve daha sağlıklı bir sirke yapmış olursunuz. Zeytinleri kırmak için küçük bir çekiç işinizi görecektir. Zeytinleri kırdıktan sonra diğer tam malzemelerle birlikte cam bir kavanoz içerisine ekleyin. Burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta malzemeleri ekledikten sonra kavanoza ekleyeceğiniz su. Su malzemelerin üzerini geçmelidir ancak tam ağzına kadar dolu olmamalıdır. Mayalanma için az miktarda pay bırakmalısınız.
Sirkemizin yapım aşaması tamam, şimdi saklama aşamasına geçelim. Sirkenizin üzerine toz, pislik ve havadan muhafaza etmek için bir tülbent ile kapatın. Sirkenizin mayalanma aşamasında sirke sinekleri oluşmakta ve bazen sirkeye zarar verebilmektedir. Bu sirkenizin kötü olduğu değil sağlıklı bir sirke yaptığınıza işarettir. İşte bu sineklerden sirkenizi korumak için örttüğünüz tülbendi kenarlardan lastik yâda ip ile kavanozun ağzına bağlayın. İki günde bir karıştıracağınız için lastik daha iyi olacaktır. Tüm hazırlıkları tamamladıktan sonra bir ay boyunca iki günde bir sirkenizi karıştırmalısınız. Bir ayın sonunda sirkenizin olgunlaşıp olgunlaşmadığını tadından anlayabilirsiniz, eğer bunu fark edemiyorsanız sirkenizi kesin olarak hazırlanması için on beş gün daha beklenebilirsiniz. Bundan sonra sirkenizi süzerek tekrar cam kavanozlara ekleyerek serin yerde muhafaza edebilirsiniz. Yalnız süzdükten sonra sirkeleri saklarken hava almamasına özen gösterin, kavanozların ağzını sıkıca kapatın. Ev yapımı organik zeytin sirkesi hazır.
Zeytin Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Zeytin sirkesi daha önce tarifini vermiş olduğumuz tüm sirkeler gibi ve yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, turşu yapımında kullanabilir, yemeklere yada salatalara eklenebilir, zeytin yağı ve kekik ile karıştırarak mükemmel bir kahvaltı zevki yapabilir, saç bakımında kullanabilir yada cilt bakımında doğal bir ürün olarak kullanabilirsiniz.
Zeytin Sirkesinin Faydaları
Aslında konuya direk zeytin sirkesinin faydaları olarak değil sirke yapımında kullandığımız malzemeler üzerinden anlatmak istiyorum. Unutmayın ki kullanmış olduğunuz malzemeler özünü sirkeye aktararak bu ürünlerden aynı şifayı almanızı sağlamaktadır. Kısa başlıklarla anlatmaya çalışacağım bu faydaları.
Sirkenin Faydaları
- Alerjilerin tedavi edilmesini sağlar.
- Vücudun alkali dengesinin kurulmasını sağlar.
- Kanser için her daim şifa olmuştur.
- Ağız sağlığı için çok yararlıdır.
- Saçların büyümesini sağlar.
- Ciltlerin daha sağlıklı ve daha gergin görünmesini sağlar.
- Bağırsakları korur.
Zeytinin Faydaları
- Kalp sağlığını korumaktadır.
- Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
- Kanseri önlemektedir.
- Cilt sağlığı için çok faydalıdır.
- Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlamaktadır.
- Güçlü bir demir kaynağıdır.
- Göz sağlığı için faydalıdır.
Zeytin Çekirdeğinin Faydaları
- Basura iyi gelmektedir.
- Kansere karşı vücudu korumaktadır.
- Sindirim sistemini rahatlatmaktadır.
- Eklem ağrılarına iyi gelmektedir.
- Mide sağlığını korumaktadır.